Over Willem Fouquaert

Willem Fouquaert (° 1963) was al van jongs af  aan gefascineerd door decoratie en inrichting. Als tiener ging hij al op zoek naar originele oude meubeltjes om te herdecoreren, en experimenteerde hij al volop met verf en behang.

De hobby werd een passie en geen enkel domein van de decoratie bleef onaangeroerd. De auteur verdiepte zich vooral in de decoratieve schildertechnieken en volgde elke workshop, elke cursus en zelfs beroepsleergangen in avondonderwijs, als het maar te maken had met decoratie, schilderen, werken met kalkproducten, of spelen met kleur.Die basiskennis werd ondertussen nog verscherpt door jaren praktijkervaring als decorateur, renovator van meubelen, lesgever en auteur.

Willem Fouquaert heeft dan ook al meerdere decoratie – doe-boeken op zijn actief staan. Na een eerste boek bij Test Aankoop: “Decoratief verven” volgden er meerdere uitgaven bij Lannoo Meubelmagie (2006), Kalkmagie (2009), Kleurmagie (2011) en ten slotte Verfmagie in 2012.


Het boek ‘Verfmagie’ van Willem Fouquaert werd op de boekenbeurs 2012 bekroond met de eerste prijs als “favoriete lezersboek” (wedstrijd Livios).


In 2013 bracht de auteur een totaalremake versie uit van meubelmagie/Meubelmagie 2. Er is de laatste jaren immers veel veranderd op het vlak van meubelrenovatie. Er is echter niet alleen veel veranderd op technisch vlak, onze interesse is ook fel geëvolueerd: ondertussen vallen we ook allemaal voor de sobere en strakke lijnen van het design van de fifties, sixties of zelfs seventies. De meeste meubelen zijn uit die periode echter niet van vol hout gemaakt, maar van gefineerde blokplaat of vezelplaat, wat wil zeggen wel zeggen dat je ze op een totaal andere manier moet restaureren dan de klassieke meubelen. Het was dus hoog tijd dus voor de auteur om ook hiervoor een handige leidraad te voorzien in zijn voorlopig laatste boek Vintagemagie  (2014).